/ iStock/Getty Images
"Жителите на областите Добрич и Шумен няма да останат без вода, тъй като дълговете на двете ВиК дружества към "Енерго - Про Варна" ще бъдат погасени от "Българския ВиК холдинг" ЕАД в договорения срок - 30 септември".

Водните дружества в Добрич и Шумен може да останат без ток заради дългове

Това съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството като се позовава на изявление на изпълнителния директор на холдинга Илиян Илиев.

Двата ВиК оператора имат дълг от 10.5 млн. лв. към към "Енерго - Про Варна". Илиян Илиев посочва, че дълговете са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи.

Изпълнителният директор на „ВиК“-Добрич: Няма да оставим хората без вода

В същото време цената на ВиК услугата не може да надвишава прага на социална поносимост. Двата водни оператора изпълняват задължението си за разплащане на текущите фактури за ток.

"Българският ВиК холдинг" ЕАД беше създаден с решение на правителството през януари 2020 г. Една от основните му задачи е да подпомага ВиК дружествата в тежко финансово състояние, както и инвестициите във ВиК инфраструктура с цел подобряване на услугата за населението.
БТА