/ БГНЕС
Остава в сила забраната за използването на спортните и детските площадки в целия град
Отварят се за посещение от днес природен парк "Шуменско плато", "Кьошковете" и Градската градина в Шумен при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съобщиха от Общината.

Официално: Вдигнаха забраната за посещения на паркове

Решението е взето на заседание на Общинския кризисен щаб, във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването за посещенията в паркове и градини от 26 април.

Пешеходните разходки в природния парк "Шуменско плато" вече са разрешени при спазване на изискванията за дистанция от два метра и половина и носене на предпазни маски за лице.

Придвижването към паметника "Създатели на българската държава", ще става по страничния път и през останалите подходи към парка. Остава забраната за изкачване по стъпалата към паметника.

Както и досега е забранено придвижването с автомобили към и на територията на платото. Не се разрешават посещенията на заслоните. Забранена е употребата на алкохол на територията на всички паркове.

Изградените контролно-пропускателни пунктове на входовете към платото също остават. Служители на ОД на МВР и инспектори от общината ще следят за стриктното спазване на ограниченията.

Посещенията в Градската градина също ще са при много стриктно спазване на наложените ограничения. Входът е през централния вход, а излизането - от изходите за автогарата, за жп-гарата и към ул. "Станционна".

Отварят парковете за родители с деца до 12 г., размразяват инвитрото

На останалите места, от които може да се влезе или излезе от градината, ще бъдат поставени сигнални ленти и няма да се допуска преминаване през тях. Не се разрешава сядането на тревните площи, на пейките в градината, на детската площадка, а също и използването на уредите за игра.

Разрешават се също посещенията на индивидуално спортуващи и колоездачи в природния парк "Шуменско плато", "Кьошковете" и в района на Мемориалния комплекс "Създатели на българската държава".

Остава в сила забраната за използването на спортните и детските площадки в целия град. Нарушаването на разпоредбата се санкционира.