Приеха областна стратегия за интегриране на ромите
Приеха областна стратегия за интегриране на ромите / netinfo

Областна стратегия за интегриране на ромите беше приета по-рано днес, по време на заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Тя обхваща периода от 2012 до 2020 година. Приоритетите залегнали в нея са образование, здравеопазване, жилищна политика, култура и др.


Според данните посочени в стратегията лицата, самоопределящи се като роми в Шуменско са 13 847. „0,4% от тях имат висше образование. 15 на сто от младежите от ромски произход на възраст между 20 и 29 години са завършили средно образование, заяви зам. областният управител Красимир Попов. 4 037 са ромските домакинства в областта, като 2% от тях са 8 или 9 членни.

По време на заседанието стана ясно, че до края на месец януари трябва да бъдат изготвени и приети и общински стратегии за интегриране на ромите. Такава до момента е приета само в община Нови пазар.

Общините ще трябва да изработят и общински планове за действие с период 2012-2014 г., които ще съдържат анализ на условията, при които живее ромската общност в съответната община, мерки и стъпки за пълноценна интеграция.

“Ромските организации се явяват топлата връзка между институциите и общността, затова е задължително да бъдат включени и в процеса на подготовка и при реализацията на конкретните дейности”, посочи Сергей Каракашев, член на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси.