/ dariknews.bg
Бизнес моделът в Шумен може да бъде пример заради взаимодействие между местна и централна власт и бизнес.Това заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев по време на посещението си в региона.

Какви възможности имат младите предприемачи, за да стартират бизнес?

Според мен, тук се е случило нещо, което е важно да се случи на още места в България. Тук има партньорско отношение. Бизнесът вижда сигурността на администрацията. От другата страна хората, които се занимават с мениджмънта на Шумен и областта отлично разбират, че без бизнеса са за никъде. Надявам се, че този модел – може да бъде репликиран от много други места, каза Радев.

Индустриален парк Шумен
Деян Герговски


Председателят на Българската стопанска камара посочи, че Индустриалния парк в Шумен е добър модел за развиване на икономика близо до града. Което има редица предимства.

Най-мощната, най-голямата такава зона е в района на Пловдив, където осигурява работа на живеещи в Пловдив, но тя не се намира на територията на град Пловдив.

Всеки четвърти в Шуменско живее под прага на бедност

Моделът, които е в Шумен е по-работещият, защото хората, които живеят в града, работейки в тази зона, на практика получават и доходите си, и облагането на тази същата територия и смятам, че това е по-успешният модел, допълни Радев.

Според него, основна трудност пред бизнесът в региона се очертава недостигът на квалифицирана работна ръка.

Председателят на БСК Радосвет Радев е на посещение в Шумен
dariknews.bg


Тук е много отчетлив проблемът. Тук има изключително смели предприемачи и държавата, ако трябва да изпълни своята част от дълга си към тях, е да помогне не с други – не да подари заводи и фабрики и земи, а да им даде възможност те сами да си осигурят работна сила, заяви председателят на БСК.

Радосвет Радев проведе поредица от срещи с ръководството на Стопанска камара в Шумен, областния управител и кмета на града, както и с представители на образованието и бизнеса.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.