/ iStock/Getty Images
"Необходима е дългосрочна стратегия за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в Шуменска област и отделна COVID болница".

За тази цел, след ремонт, може да бъде използвана базата на филиала на МБАЛ-Шумен в Нови пазар". Това се казва в становище на управителят на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Шумен д-р Свилен Арнаудов, изпратено до медиите.

В Шумен отново ще има „зелен коридор” за ваксиниране и COVID отделение

Според него, по този начин ще се гарантира правото на лечение на пациентите с онкологични и други заболявания в КОЦ и в областната болница, защото пациентите няма да се притесняват от заразяване с коронавирусна инфекция при прием в същите сгради.

"Сградата в Нови пазар е достатъчно голяма. Трябва да се потърсят финансови възможности за ремонт и преоборудване", отбелязва д-р Арнаудов и уточнява, че е споделил идеята си пред членовете на Областния кризисен щаб в Шумен.

По думите му, разкриването на ковидсектора към КОЦ- Шумен е временно облекчение и помощ за областната болница. 20-те легла в сградата на отделението по палиативни грижи вече са почти запълнени.

"Част от лекарите и медицинските сестри в Онкологичния център са включени и в графика на колегите си от областната болница, които се грижат за пациентите с коронавирусна инфекция", допълва Арнаудов.
БТА