/ НАП
Засилен контрол на търговците в Североизточна България извършват инспекторите от „Фискален контрол“ към ТД на НАП-Варна. Фискалните агенти  следят за наличие на касови апарати, издаване на фискални бонове и реално отчитане на оборотите.

Иззети са близо 8500 лева от неизрядни платци

При извършени контролни действия в обект намиращ се в Шумен, бул.“Симеон Велики“ № 153, стопанисван от фирма „Гранд 8“ ООД и известен с търговско наименование HAPPY BUY, органите от звеното "Фискален контрол" при извършена проверка на принципа на тайния клиент и за покупка на стойност 4,50 лв. не им е издаден фискален касов бон. В обекта се предлагат предимно китайски и турски стоки. 

Само за 2 часа от началото на работния ден в обекта е установена разлика в касовата наличност към 10,25 ч., на 27 декември 2018 г. в размер на 1 073 лв. Магазинът е поставен под физическо наблюдение през целия ден, като в присъствието на данъчните оборотът е достигнал 10 538 лева.

При проверка в програмния продукт е установено, че за предходни периоди фирмата декларира среден оборот от 1 000 лв. до 2 000 лв. На търговецът е съставен акт за административно нарушение и магазинът е запечатан за срок от една седмица.

Запечатването на обекта 7 дни се извършва след като наложената административна мярка е потвърдена с Определение на Шуменският административен съд. Налагането на нарушителите на принудителната административна мярка "запечатване на обект" е за срок до 30 дни и се прилага само в няколко случая.

НАП проверява търгуващите с криптовалути

Първата група от тях е за неиздаване на касова бележка, "пропускане" на ежедневното отчитане на оборотите от продажби или когато търговецът използва фискално устройство, което не отговаря на изискванията за одобрен тип или няма изградена дистанционна връзка с НАП.

Втората група нарушения са свързани с използването на електронни системи с фискална памет, които не са от одобрен тип или са модифицирани чрез прибавяне или премахване на отделни компоненти.

От НАП Варна напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG.

Нека гражданите, на които не се издават касови бележки или се издават бележки без този реквизит, да сигнализират в приходната агенция на тел. 0700/ 18 700 или на електронната поща на infocenter@nra.bg.
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.