От ДСБ искат отлагане на гласуването за правилника на Обс
От ДСБ искат отлагане на гласуването за правилника на Обс / netinfo
Да бъдат направени допълнения в Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, това ще предложи на предстоящата сесия на местния парламент общинският съветник от ДСБ Васил Тодоров. На пресконференция днес той уточни, че документът може да има и по завършен вид , ако се допълни най-вече по отношение на взаимодействието и контрола между общинския съвет, гражданите и общинска администрация. По думите му Временната комисия, която изготвя промените се е справила много добре с възложената задача, но в правилника липсват редица права и задължения на страните, които се предвиждат в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Сред примерите бяха посочени чл. 22 от ЗМСМА , който предвижда свободен достъп до копия от актове на общинския съвет, както и чл. 28 от същия закон, който пък дава право на гражданите да се изказват и да отправят питания и становища към кмета или общинска администрация. Според Васил Тодоров тези възможности не са заложени в актуализацията на Правилника за организацията и дейността на общинския съвет.

В писмен вид от ДСБ- Шумен са упоменали всички допълнения, които според тях трябва да бъдат направени преди приемането на промените в правилника. Васил Тодор заяви, че в сесийна зала ще разчита на подкрепата и на останалите общински съветници, те ще бъдат запознати с предложените промени от местното ръководство на ДСБ.