Осъдиха член на избирателна комисия, гласувал два пъти на изборите през 2011г.
Осъдиха член на избирателна комисия, гласувал два пъти на изборите през 2011г. / netinfo

Районният съд в Шумен постанови 1000 лв. глоба за член на секционна комисия, гласувал два пъти на изборите през 2011 година. Това става ясно от решението публикувано в сайта на съда.

Мъжът с инициали С.И. бил член на 38-ма секционна избирателна комисия. В това си качество бил вписан допълнително и гласувал за президент и вицепрезидент в посочената избирателна комисия. Въпреки това, обаче той отишъл до секцията си по адресна регистрация / СИК№50/ и отново гласувал за президент и вицепрезидент, а и за кмет и общински съветници.

Съдът е преценил, че мъжът е упражнил два пъти избирателното си право на проведените избори за президент и вицепрезидент, което е престъпление по чл.168, ал.2 от Наказателния кодекс.

В съда обвиняемият твърдял, че не е гласувал два пъти и че е станала грешка. От копието от протокол на СИК №50 от изборите за президент и вицепрезидент обаче станало ясно, че броя на лицата, положили подписи като гласували от основния и допълнителния списък, съвпада с броя на намерените в урната бюлетини. Според съда, самата изборна процедура, при която подпис се полага едва след поставяне на втори печат на бюлетината и пускането й в урната в присъствието на членовете на комисията, прави твърде малко вероятна възможността мъжът да се е подписал, без да е гласувал.

При определяне на наказанието съдът е отчел като смекчаващи обстоятелства чистото съдебно минало на обвиняемия, липсата на други противообществени прояви и тежкото му материално положение.

Съдът е постановил наказание в законоустановения минимум - глоба от 1000 лв. Решението може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.