Омуртаг празнува денят на общината
Омуртаг празнува денят на общината / Борислав Курдов

На 7 юни - официалният празник на община Омуртаг, се навършват 28 години от космическия полет на роденият в град Омуртаг втори български космонавт Александър Александров. Честването започна с откриването на изложба на младата художничка София Николаева Генова -Митева, организирана от НЧ "Отец Паисий". Тя е под надслов „Светът - такъв какъвто го почувствах " и е експонирана в сградата на старото читалище в Омуртаг. "В навечерието на 7 юни -деня на Полета, деня на община Омуртаг, ние от НЧ „Отец Паисий избрахме да поставим началото на честванията с полета на човешкия дух към светлината и красотата" - с тези думи г-жа Славка Иванова, председател на читалището , откри изложбата. Сред присъстващите, които поздравиха младата художничка бяха преподавателят й от ШУ "Епископ Константин Преславски" и художникът професор Димитър Чолаков.
Празникът на общината се отбеляза за десета поредна година. Тържеството започна с вдигането на знамената на Република България, на Европейския съюз и на Омуртаг. „Щастлив съм да споделя с Вас вълнението, което изпитвам на този ден. Сигурен съм, че всички Омуртагчани са горди с нашия съгражданин Александър Александров. Искрено му благодаря от мое и от Ваше име, че е прочул името на нашия град Омуртаг. Нека с достойнство да работим заедно за авторитета на града и за превръщането му в желано място за нашите деца"- каза в приветственото си слово кметът на Общината инж. Ешреф Ешрефов.
Честванията продължиха с концерт на Народно Читалище „Отец Паисий - 1870" и НЧ „Шафак - 2001".
В празничния ден Исторически музей - Омуртаг беше отворен за безплатни посещения. Жителите и гостите на града имаха възможност да разгледат изложените в него експонати, сред които важно място заема космическия скафандър на Александър Александров, с който през 1988 година е осъществил полета си.