Омуртаг четвърти ден без питейна вода
Омуртаг четвърти ден без питейна вода / http://viktg.com

Четвърти ден жителите на Омуртаг и няколко села в общината са без питейна вода. Причината за това е авария по водоснабдителната система „Кипилово", която е предизвикана от активизирало се свлачище. Това потвърди и Явор Миланов, директор на „ВиК Търговище" ООД.

Водопроводът е спукан в труднопроходима местност между селата Кипилово и Кънино. Установено е, че свлачището се е активизирало, след като в района пет дни е имало интензивни валежи от дъжд.

Въпреки че през изтеклите четири дни работници на „ВиК" Търговище са извършили девет спешни ремонта по тръбите в свлачището, аварията не е отстранена. Работата допълнително се затруднява и от това, че всички дейности могат да се извършват единствено ръчно, каза Миланов.

Днес ръководството на дружеството е поръчало стоманени тръби, с поставянето на които ситуацията да бъде преодоляна. Стойността им е над 10 000 лева.

„ВиК" Търговище е осигурило четири водоноски, които са ситуирани на различни места в Омуртаг, за да бъдат задоволени ежедневните нужди на населението от питейна вода.