/ iStock/Getty Images
Обявени са и нови 257 свободни работни места
Безработните в община Шумен към момента са 1197, като в това число влизат и завърнали се от чужбина.

Над 8 500 души са подали годишните си данъчни декларации в Шумен

От тях 955 са заявили, че са освободени поради мерките за ограничаване на коронавируса.
Данните са на директора на Бюрото по труда в областния град Даринка Златева за периода 13 март - 30 април, оповестени на среща с кмета на Шумен Любомир Христов и заместниците му Росица Антонова и д-р Светлана Маркова, съобщиха от Общината.

Според данните, през същия период са започнали работа 334 безработни. Обявени са и нови 257 свободни работни места. Най-търсените професии са машинен оператор, производител на млечни продукти, работник в консервена фабрика, заварчик и продавач-консултант.

При регистрираните безработни от 13 март до 30 април тази година най-голям е делът на работещите в хотелиерството и ресторантьорството (30,2 процента), в преработващата промишленост (16,1 процента), в търговията (8,8 процента), в индустрията и машиностроенето ( 5,2 процента) и в транспорта (1,4 процента). Седемдесет и трима работодатели пък са пожелали да се възползват за общо 603 лица от мярката 60/40 по Министерското постановление от 30 март.

Семейства с деца до 14 години и безработни родители ще получат помощ от 375 лева

"Следим отблизо какво се случва на пазара на труда в общината и данните, които посочват от Бюрото по труда, поне засега говорят, че няма масови съкращения от обявяването на извънредното положение досега.

"Силно се надявам, че фирмите, които пострадаха от пандемията, постепенно ще възстановят производствата си и дейността си, а хората ще се върнат на работа. Преди всичко обаче е важно да си вземем поука и да променим начина си на живот и на работа. Да спазваме и необходимите предпазни мерки", е казал на срещата Христов, след като му е представена справката.