Мотопеди
Мотопеди / http://scooterclub-bg.com, архив
Непълнолетни карат нерегистрирани мотопеди
94447
Непълнолетни карат нерегистрирани мотопеди
  • Непълнолетни карат нерегистрирани мотопеди
Само за три месеца в Търговищко са били установени повече от 50 случая на управление на нерегистрирани по надлежния ред моторни превозни средства. От ОД на МВР съобщиха, че в 28 от тези случаи водачите са били и неправоспособни. Още по тревожното е, че повечето от тези водачи са били непълнолетни.
 
От началото на месец май до края на юли в Търговищко служители на сектор Пътна полиция са установили увеличение на броя на случаите, в които управляваните моторни превозни средства не са регистрирани по надлежния ред. 11 от тези случаи касаят нерегистрирани автомобили. Голямата част от регистрираните общо 50 случая - 35 са за управление на нерегистрирани мотопеди.
 
В 26 от проверките водачите са били неправоспособни, а голяма част от тях и непълнолетни, каза говорителят на областната дирекция на МВР в Търговище Ани Кръстева.
 
Още по-куриозни са два от случаите. По време на проверки е било установено управление на нерегистриран товарен автомобил. А последният случай е от село. Величка, община Омуртаг, където 25-годишен водач, управлявал трактор "Владимировец Т-25" с неустановена собственост, който не е регистриран по надлежния ред.
 
По всички тези случаи са започнати бързи полицейски проверки. За това деяние законодателят е предвидил санкция лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до 1000 лева. За управление на нерегистрирано МПС е предвидена и административна санкция по Закона за движение по пътищата - лишаване от право да се управлява МПС за срок от 6 до 12 месеца, и глоба от 200 до 500 лв.
 
По различни са санкциите, налагани на непълнолетните водачи, управлявали нерегистрирани моторни средства, заяви Ани Кръстева. В повечето от случаите на тях се налага обществено порицание.

Когато обаче родителите предоставят моторното превозно средство за управление на непълнолетните си деца, на собствениците се налагат глоби. В ОД на МВР-Търговище вече има наложени такива актове, потвърди Кръстева.