Наводнено е село Априлово, има евакуирани хора
Наводнено е село Априлово, има евакуирани хора / Борислав Курдов, архив

Наводнени са къщи и земеделски земи в село Априлово, община Попово. За това съобщиха кметът на Попово Людмил Веселинов и кметът на селото Сергей Стоянов.
Приливна вълна с височина около 1 метър е заляла десет от къщите в Априлово, което се наводнява за втори път тази година. Първото бе в края на месец май.
Селото се намира в подножието на голям водосбор на язовирите Лиляк, Пресиян и Росина и вероятно водата е придошла от там, каза кметът Сергей Стоянов. Според него, всичката вода от водосбора се стича и минава през селото, за да се влее в две малки реки, които преминават в ниската част на населеното място.
Стоянов информира още, че има евакуирани хора, които са настанени при роднини. Децата, които учат извън селото, са освободени от училище и прибрани по домовете им.
В момента над Априлово и над цялата Търговищка област продължава да вали. Според кмета на селото има опасност да бъде наводнена църквата, както и още 50-60 къщи.
От общинската администрация в Попово съобщиха, че специалисти и екипи на Гражданска защита, пожарната и полицията са в селото и координират спасителните действия. В момента се обсъжда да бъде затворен за движение пътят Омуртаг - Попово, тъй като в района на селата Марчино и Конак реката е покачила значително нивото си и има опасност да бъде залят мостът, по който минава главния път.