Над 10 000  обаждания към тел. 112 от Шуменско само за месец
Над 10 000 обаждания към тел. 112 от Шуменско само за месец / netinfo

Над 10 000 са обажданията от Шуменска област към единен телефонен номер 112 през месец юли, информират от полицията.  Най-много са предадените сигнали за реакция по компетентност към оперативната дежурна част на полицията в Шумен.

Близо 6 200 са обработените случаи за област Шумен през изминалия месец юли. 1 200 са подадените към Центъра за спешна медицинска помощ от операторите на 112. Над 900 са подадени към ОД на МВР- Шумен.

65 от обажданията са предадени към Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението".

Информация свързана с паднали клони, разбити тротоари, липсващи капаци на шахти е подавана и към общините в областта. Пренасочените сигнали  към тях са близо 280, като най-много - 227 са подавани от жителите на Шумен. По един сигнал е получен от община Каолиново и  Никола Козлево. Близо 1 100 са извършените консултации по телефона.

Операторите  от 112 са помагали със съвети какво да се прави при висока температура,  как да действаме при установена след дълго време кражба на имущество и други случаи, при които не е било необходима спешна намеса на съответната служба.

Оказва се, че малолетните и непълнолетните добре знаят кога да подадат сигнал на единен телефонен номер 112. В началото на месец юли е получено обаждане от 12-годишно дете, на което му направило впечатление, че възрастен мъж прави снимки с мобилен телефон на играещи деца и вероятно ги праща на някой. След подадения сигнал веднага е осъществена конферентна връзка с дежурната оперативна част на шуменската полиция за последващи действия. Момиче от Пристое подало сигнал, че 15-годишната й сестра не се прибрала навреме у дома. Друго момче от Шумен съобщило на операторите на телефон 112, чв в автомобил в района на училище в града момче и момиче извършват непристойни действия.