Литературно пътуване по художественото наследство на Чудомир предвиждат от шуменската библиотека
Литературно пътуване по художественото наследство на Чудомир предвиждат от шуменската библиотека / netinfo

„Литературни пътеки - места на паметта. Образование и туризъм" е наименованието на нов проект, който Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров" в Шумен защити по програма „Публики" на Национален фонд „Култура".

Проектната идея предвижда осъществяване на интердисциплинарна транснационална програма с културно-образователен и изследователски характер, която ще предложи една станала атрактивна през последните години библиотечна практика - разработване и представяне на литературни пътувания. Те ще бъдат осъществени по художественото наследство на българския писател-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски-Чудомир, създадено по време и след пътуването му в Турция през 1932 г. Инициативата е свързана с отбелязването на 125-годишнината от неговото рождение и цели да популяризира една по-малко известна част от творческата му биография.

Предвижда се изработване на виртуална изложба „Пътуване без граници и бариери" и брошура гид (на български, английски и турски език) „Пътеводител на литературния пътешественик" с идентично съдържание. Те ще предоставят възможност за виртуални и реални пътешествия на места, посетени и описани от Чудомир в Истанбул, Мудания, Бурса и Одрин.

Програмата предвижда и заключителен семинар на тема „Литературни пътеки - места на паметта. Образование и туризъм" с участници от сферите на образованието, туризма и бизнеса.

Партньори в осъществяването на проекта са Фондация „Чудомир", Литературно-художествен музей „Чудомир" в Казанлък, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски" със съдействието на проф. д-р Хюсеин Мевсим - преподавател по български език и литература в Анкарския университет.