Лимони-гиганти виреят в Исперих
Лимони-гиганти виреят в Исперих / Радка Минчева
Лимони-гиганти виреят в Исперих
36540
Лимони-гиганти виреят в Исперих
  • Лимони-гиганти виреят в Исперих

Лимони-гиганти отглежда 83-годишна жена в Исперих. Дължината на плодовете достига 20 см.,  диаметърът е 37 см., тежат над 350 грама всеки. Няма тайна, поливаш ги, а през зимата от двора се пренасят вкъщи - разказва Труфка Николова.

Лимонигиганти виреят в Исперих
netinfo

Баба Труфка отглежда лимоните-гиганти от години.

Първото коренче ми го дадоха едни съседи, откъде са го вземали, ..всеки се чуди на тоз лимон, пък то го имало в Италия, един наш познат виждал такива лимони в Италия много, такива големи лимони. С дърветата.

Най-напред казваха това не е лимон, това е портокал, и аз не ми се вярваше че е лимон, ама като го срязах, наистина че лимон.

Лимонигиганти виреят в Исперих
netinfo

Огромните плодове баба Труфка раздава на комшиите да се лекуват от настинки, изпраща и на внучката и правнучката в София.

Много им се радвам, обичам ги, сега вече не гледам много лимони, защото съм възрастна, трябва да се внасят, да се изнасят. Тоз съм си го оставила, той е на 4 години този, не му давам да расте много, отрязвам го, защото тежи и не може да се внася, но да имам лимончета вкъщи.

....Ползвам го да ми е красиво, да виждам плодовете, да им се радвам. Иначе някой да се разболее, давам му, а Юлето, знаеш ли колко лимони съм им пращала.

Лимонигиганти виреят в Исперих
netinfo

Няма тайна при отглеждането на лимоните, които са с дължина  20 см., диаметър - 37 см. и тегло 350 гр. - разказва 83-годишната жена.

През лятото е навънка, то много особено цъфти, на кичурки, много цветове, трябва да остане само едно цветче,, което си избера, по-едричко, него оставям и така.

Не му ли е студено - А, издържа. Може да пада сняг на него, само да не замръзне коренът, иначе издържа, трябва да го внесем вкъщи.

Изисквания има ли при отглеждането му - никакви изисквания няма, поливай водичка, и толкова, друго нищо не иска. То даже трябва да му се смени пръстта, трябва да е в по-голям съд, ама не искам да расте, само да имам лимон вкъщи.

Лимонигиганти виреят в Исперих
netinfo

Имало е години, през които високо над 2 метра лимоново дърво в двора на баба Труфка е давало по над 100 плодове, тазгодишната реколта обаче е 8 лимона. Те са по-дебела кора от обикновените, но имат същия вкус.

Лимонигиганти виреят в Исперих
netinfo