/ iStock/Getty Images
Районната прокуратура в Шумен привлече към наказателна отговорност задържани край областния град трима мъже, които са от населени места в област Бургас, и превозваните от тях десет чужди граждани, преминали без разрешение държавната ни граница, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

К.Р. (21 г.), З.С. (31 г.) и Т.К. (34 г.) са привлечени към наказателна отговорност за това, че с цел да набавят за себе си имотна облага противозаконно подпомагали чужденци да преминат в страната в нарушение на закона. Тримата са задържани за срок до 72 часа, с цел довеждането им пред съда за постановяване на мярка за неотклонение.

Районната прокуратура в Шумен ще внесе искания за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо тримата мъже. Единият от тях - 34-годишният Т.А. вече е бил осъждан и е извършил деянието в изпитателен срок по предходно осъждане за друго престъпление.

Срещу десетимата чужди граждани са образувани бързи производства. Повдигнати са им обвинения и също са задържани за срок до 72 часа.

Установено е, че чужденците са преминали нелегално границата между Турция и България на неустановено към момента място. Те нямат документи за самоличност, а двама от тях посочват, че са на възраст под 18 години.

Работата по образуваните досъдебни и бързи производства продължава под ръководството на прокурор от Районната прокуратура в Шумен.
БТА