/ община Шумен
Десетки граждани се събраха пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад "Кристал", където отбелязаха годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя в памет на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България, от името на местната и държавната власт, шуменски депутати, политически партии, различни институции, организации и граждани.

В знак на почит, венци и цветя бяха положени и пред паметната плоча в историческата за Съединението местност "Марашка кория" . По време на учения там и разположен полеви лагер на Българската армия, през 1885 година княз Алексaндър I e приел да подкрепи Съединението на Княжество България и Източна Румелия, противно на решенията от Берлинския конгрес.

136 години от Съединението отбеляза Хасково

На 6 септември се отбелязва и годишнината от създаването на първия полеви лагер на Българската армия, разположен край село Мараш.

По повод Деня на Съединението кметът на Шумен Любомир Христов поздрави съгражданите си:


"6 септември 1885 е бележита дата в българската история, белязана от дързостта на нашия народ да промени хода на събитията и да постигне обединението на Княжество България и Източна Румелия.

Съединението е стъпка към осъществяването на националния идеал. Обединени от стремежа да изградят свободна и единна държава народът и неговите водачи показват завидна политическа зрялост и отговорност. Урок, който не бива да забравяме и днес, защото силата е в нашето единство, а не в разединението.

Нека помним святото дело на предците ни и бъдем достойни техни наследници.

Честит празник!"

БТА