/ dariknews.bg
Ще съдействам на Иван Иванов, когато са му необходими документи за бъдещата работа на органите, които той иска да сезира. Това заяви кметът на Шумен Любомир Христов в отговор на обявеното намерение от народният представител Иван Иванов да внесе сигнал в прокуратурата заради съмнения за нагласени обществени поръчки.

Кметът се хвана за думите на депутата, че се правят „състезания за един кон“ и изнесе данни за нарушения при обществени поръчки в периода 2008-2014, когато управлението на Община Шумен е било в ръцета на БСП.   
 

БСП-Шумен: Ще сезираме прокуратурата за нередности при обществени поръчки



Той допълни, че някои от причините за корекциите са неправомерно съкращаване на времето за получаване на оферта и недостатъчен достъп до документи за кандидатстване.

Каква ми е молбата към Иван Иванов. След като се изживява като такъв борец  за честност и за правда, аз бих го помолил, ако той не се сети за името на коня – аз ще му го подскажа и когато внася искане за проверка,  да внесе и искане и за този период – на тези 25 спечелени състезания от същия кон, каза Христов.

В отговор на твърдението на общинския съветник от БСП Иван Йонков, че няма заложени средства за направените корекции, зам.-кметът по финансите Татяна Костова посочи, че такъв буфер има.

500 000 лева за ползване на временен безлихвен заем за междубюджетни сметки и сметки за средства от ЕС. Предвидени са и 500 000 лева за съфинансиране на общински проекти, изпълнявани със средства от ЕС, каза тя.
 

Наложена е санкция за над 700 хил. лв. на община Шумен от ОП ''Региони в растеж''


Безспорно повечето европейски проекти са с наложени финансови корекции в годините, каза зам.-кметът Росица Антонова и добави, че те често са между 5% и 15%.

Цвета Николова от общинска администрация посочи, че в периода 2016-2019 година Община Шумен е обявила и провела 229 обществени поръчки. За този период са подписани и 368 договора за директно възлагане.

В периода 2013-2015 година обществените поръчки са  121, но няма информация за договори с директно възлагане, допълни тя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.