Двата дневни центъра за възрастни хора в Търговище пред откриване
Двата дневни центъра за възрастни хора в Търговище пред откриване / Диляна Стойчева
Продължава набирането на документи на възрастни хора и хора с увреждания за ползването на социалните услуги в двата Дневни центъра в Търговище, информира днес зам.-кметът на Община Търговище Йовчо Йовчев.

В момента се провежда информационна кампания в пенсионерските клубове, раздават се листовки по улиците в града. Подадените молби досега са 5.

Все още не е направено обзавеждането с мебели на двата дневни центъра, но това ще стане до дни, увери още Йовчев. Според него официалното откриване ще бъде в края на месеца. Очаква се лентата да пререже министър Емилия Масларова.

В Дневният център за стари хора ще бъдат настанявани самотни възрастни хора, изолирани в тесния кръг на своите проблеми, лишени от социални контакти; хора в нетрудоспособна възраст, напуснали активния живот, имащи потребност да преодолеят психологическата бариера, която ги кара да се чувстват ненужни и да им осигури условия за взаимопомощ; възрастни хора, запазили активното си отношение към социалния живот, които имат възможност за културни и социални изяви.

Необходимите документи са молба-декларация от лицето до директора на дирекция „Социално подпомагане” по местоживеене; копие от документ за самоличност; копие от личен амбулаторен картон, при наличие на такъв; копие от решение на ЛКК, ТЕЛК, НЕЛК, ако има такова; медицинско удостоверение от общопрактикуващия лекар.

В Дневния център за стари хора ще се извършват здравни и рехабилитационни дейности, организиране на свободно време и отдих, културни дейности.

В другия дневен център ще бъдат приемани възрастни хора с увреждания. Необходими документи са молба-декларация от лицето /настойник, ако лицето е поставено под запрещение/ до директора на дирекция „Социално подпомагане” по местоживеене; копие от документ за самоличност; копие от решение на ЛКК, ТЕЛК, НЕЛК, ако има такова; копие от личен амбулаторен картон, ако има такъв, медицинско удостоверение от общопрактикуващия лекар. В Дневния център за възрастни хора с увреждания ще се извършват обучителни и терапевтични дейности, медицинска и социална рехабилитация, функционална и занимателна трудотерапия.

За възрастните хора от двата дневни центъра са осигурени закуска и обяд. Таксите, които трябва да се заплащат за ползване на социалните услуги, са 30 на сто от доходите им.Документи за ползване на услугите се подават в Дирекция “Социално подпомагане” ул. “Възраждане” 4 , стая 2, тел. за връзка 6-26-99.