Драстично намаляха населените места с режим на водата в Търговищко
Драстично намаляха населените места с режим на водата в Търговищко / DarikNews.bg, архив

Валежите през последните два месеца спомогнаха драстично да намалеят населените места в Търговищка област, в които бе наложен режим на подаването на питейна вода. От трийсетина през последните шест месеца те вече са 6, съобщи управителят на ВиК-Търговище Явор Миланов.

В момента най-строг е режимът в село Моравица, община Антоново. Там селото е разделено на ниска и висока зона и жителите имат вода през ден.

В град Омуртаг режимът също продължава, но там вече имат вода по 2 часа три пъти на ден.

В Търговищките села Цветница, Пайдушко, Братово и Божурка вода в чешмите има сутрин и вечер за по два-три часа.

Причина за въведения режим е намалелия дебит на водоизточниците. Повечето от тях са плиткопочвени и затова зависят пряко от силата на валежите. Според водоснабдителното дружество в момента дебитът е добър и от там се надяват това да продължи поне до летните месеци.

Според Миланов, в селата от община Търговище проблем за водоподаването е и силно амортизираната водопреносна мрежа. Заради големия процент загуби на вода, дружеството е ангажирало кметовете на селата да подават вода в определени часове на денонощието. Макар и жителите на селата да проявяват разбиране, от „ВиК" изразяват готовност тази година да се вземат сериозни мерки за обновяване на водопреносната мрежа.