Делото за подкуп с обвиняем Данаил Данчев тръгна по съкратената процедура
Делото за подкуп с обвиняем Данаил Данчев тръгна по съкратената процедура / Дарик-Шумен

Шуменският окръжен съд даде ход на делото за подкуп, по което подсъдими са общинският служител Данаил Данчев, бившият експерт на кв. „Дивдядово" Сергей Методиев и бизнесмена Николай Христов. По искане на подсъдимите процесът се гледа по съкратената процедура.

В началото на днешното съдебно заседание защитниците на тримата обвиняеми поискаха делото да бъде върнато в досъдебна фаза, тъй като прокуратурата - в лицето на обвинителя по делото Димитър Арнаудов не е отговорил на тяхна молба свързана с използваните по време на разследването специални разузнавателни средства. Според адвокатите СРС-та не са използвани по надлежния законов ред и не би следвало да се използват, като доказателства в процеса. Поради това те са отправили такова искане, но не са получили регламентиран отговор от обвинението, поради което изразиха опасения, че по този начин се затруднява правото на защита на подсъдимите.

В съдебната зала прокурор Арнаудов също заяви,че СРС-та не са събрани по надлежния ред и той не се е позовал на тях по време на работата си, като допълни, че по време на делото ще поиска и тяхното унищожаване. След кратко съвещание магистратите отхвърлиха искането с аргумента, че по време на делото съдът може да се произнесе кои доказателства са годни и кои не и дали те следва да бъдат взети под внимание.

Процесът продължава с разпит на свидетели, като пред съда и страните общо седем души ще дадат показания.

До делото срещу Данчев, Методиев и Христов се стигна след като те бяха арестувани от полицията през лятото на 2012 г. и бяха обвинени в получаване и даване на подкуп са ремонта на стадиона в кв. „Дивдядово".