/ Община Шумен

47 болнични легла бяха дарени на МБАЛ-Шумен от принцесата на Саксония Теофана фон Саксен, която е от български произход, но от години живее в Германия. Леглата са мултифункционални с опция за повдигане и снижаване на височината и са в комплект с дюшеци и шкафчета, като дарението е на стойност над 200 000 евро.

Местят контейнерите за строителни отпадъци

Днес принцеса фон Саксен се срещна най-напред с кмета Любомир Христов. Той благодари за вниманието към града и към шуменската болница. Двамата си обещаха, че ще продължат съвместната си работа и в бъдеще. По-късно те представиха дарението пред медиите заедно с директора на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

 „За първи път съм в Шумен, но тук вече намерих добри приятели“, сподели пред журналисти Нейно Височество. Тя обясни, че от години подпомага българските болници с медицинско оборудване, като досега е дарила 3347 болнични легла на различни лечебни заведения в цялата страна.

За каузата да помага принцесата на Саксония разказва, че сама се ангажира с осигуряването на оборудването, след това с товаренето и транспорта, а когато пристигне в лечебните заведения винаги e на място, за да го посрещне. Директорът на болницата д-р Димитър Костов обясни, че новите легла са разпределени в отделенията по ортопедия, неврология и хирургия.

Спектакъл, посветен на италианската опера, гостува в Шумен

Принцеса Теофана фон Саксен е дъщеря на българина Петър Аладжов, който по времето на Втората световна война е бил Върховен комисар на военно-временното стопанство на страната. През 1952 г. изпращат баща й в Германия, за да изгради отново външната търговия на България.

След това семейството се мести в Германия и заживява там. По-късно тя се жени за принц Херман фон Саксен, член на фамилията на последния саксонски владетел Фридрих Август III.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари