Ще има и транспорт.
Ще има и транспорт. / Dariknews.bg
Гала спектакъл, посветен на италианската опера, ще се състои на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ на 29 юли от 19.30 часа.

В него ще участва известният италиански тенор Фабио Армилиато, съпроводен от симфоничния оркестър на Варненската опера. Това съобщи на пресконференция днес организаторът на събитието Федерико Борландели. В брифинга взе участие и Десислава Златева, началник на отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ в администрацията, която поясни, че концертът се реализира със съдействието на Община Шумен и спонсори.

Федерико Борландели има интересно потекло. Той е родственик на световноизвестния композитор Джоакино Росини. Идеята за гостуването на спектакъла в Шумен се е зародила, когато като турист посетил паметника над града. „За мен това е много интересно място и мисля, че пространството трябва да се използва. Решихме да направим оперен концерт там, защото естественият декор на комплекса превръща мястото в подходяща сцена за такива събития“, коментира Борландели.


В концерта освен Фабио Армилиато ще участват и българските изпълнители Свилен Николов, Галина Дякова и Ирина Михайлова. В програмата са включени части от опери на Джоакино Росини, Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Жорж Бизе, Франческо Тости, Чезаре Биксио и Франц Лехар.

„Това са известни арии, популярни сред широката публика, които са използвани дори във филми или електронни реклами“, отбеляза организаторът на спектакъла.
Федерико Борландели сподели още, че планира да организира и фестивал на операта в Шумен.

„Надявам се с помощта на общината да реализираме такова събитие през следващата година“.

По думите му тенденцията в световен мащаб е публиката да има възможност да излезе от залите. Концертите да се провеждат и на открити пространства, а мястото около паметника „Създатели на българската държава“ е много подходящо за провеждането на такива събития.

По време на спектакъла ще бъде използвано и художествено осветление, което ще оживи пространството около паметника, обясни Десислава Златева.

Входът за спектакъла е свободен. Общината осигурява и три автобуса, които ще превозват всички желаещи да посетят концерта. Те ще тръгнат в 17.45 часа от сградата на общината.