Д. Вълчев: До 30 % може да скочат заплатите на добрите учители
Д. Вълчев: До 30 % може да скочат заплатите на добрите учители / netinfo

С до 30 % може да се вдигнат заплатите на учителите, след въвеждане на диференцираното заплащане на техния труд. Това каза при посещението си в Шуменско министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. За реализацията на програмата за диференциация на учителските заплати са предвидени 13 100 000 лв. до края на тази година, каза още Вълчев.

Според него, диференцираното заплащане най-вероятно ще бъде въведено от 1-ви юли в цялата страна, след като приключи националната програма за пробация на новия метод.

Министър Вълчев каза още , че критериите, по които ще бъде решено дали да се повиши заплатата на определен учител, са много подробни и обективни. Сред тях ще бъдат и отсъствията на учителите.

Целта на програмата, уточни министърът, е най-добрите учители да се почувстват оценени, а колегите им да бъдат стимулирани да работят по-добре.

Тази сутрин министър Вълчев посети Голямата базилика в НИАР “Плиска” и дари на резервата икона на Св. Княз Борис, която бе осветена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Посещенито на Даниел Вълчев продължава със среща с областния управител на Шумен. По-късно министърът ще изнесе лекция в ШУ “Еп. К. Преславски”.