Червен ексдепутат на прокурор заради преотдаване на общински имоти
Червен ексдепутат на прокурор заради преотдаване на общински имоти / Радка Минчева,
Червен ексдепутат на прокурор заради преотдаване на общински имоти
21677
Червен ексдепутат на прокурор заради преотдаване на общински имоти
  • Червен ексдепутат на прокурор заради преотдаване на общински имоти

Бившият депутат от БСП Венелин Узунов да бъде призован за разпит от Районна прокуратура - Разград. Това разпореди заместник-окръжният прокурор на Разград Антония Донева по преписка за неправомерно разходване на средства от приходи от наеми  на гражданска организация, чийто председател на Управителния съвет е Узунов.

Депутатът от 40-ия парламент ще бъде разпитан от прокурор заради сигнал на Центъра на неправителствените организации в Разград. Той е за неправомерно разходване на средства от реализирани приходи от наеми на Центъра за икономическо развитие, чийто председател на Управителния съвет е Венелин Узунов. След разпита на настоящия изпълнителен директор и на счетоводителя на гражданската структура преписката по сигнала е прекратена, Районната прокуратура не е установила наличие на престъпление. След обжалване от Центъра на НПО обаче заместник-окръжният прокурор Антония Донева отмени отказа за образуване на досъдебно производство и разпореди допълнителна проверка. С постановление тя указа да бъдат разпитани бившият изпълнителен директор на ЦИР Илиян Николов и председателят на Управителния съвет Венелин Узунов. Само след техните писмени обяснения може да се установи дали има данни за неизгодна сделка, присвояване или друго неправомерно разпореждане със средства - уточнява Донева. 

Разследването е свързано с два общински имота, които преди 10 години са отдадени на ЦИР за безвъзмездно ползване. Единият от тях - дворно място от 4400 кв.м. и застроена площ 1 714 кв.м. - е преотдаван на частни фирми, само за последните две години приходите за неправителствената организация са 36 371 лв. На последната сесия на Общински съвет - Разград договорът между общината и ЦИР бе прекратен, за помещенията ще бъдат обявени нови конкурси и приходите ще влизат в общинската хазна - решиха съветниците.