Бойко Борисов: Орешарски ли да пратим за еврокомисар
90860
Бойко Борисов: Орешарски ли да пратим за еврокомисар
  • Бойко Борисов: Орешарски ли да пратим за еврокомисар

Ако не стане президент, да изпратим Пламен Орешарски да стане еврокомисар. Може би това има предвид Корнелия Нинова с призива си да изчакаме. Така коментира премиерът Бойко Борисов изявлението на лидера на БСП да не бъде обявявана кандидатурата на заместника на Кристалина Георгиева докато не минат изборите.

Нинова: Оттеглянето на Кристалина Георгиева е поредният провал на правителството

Те не са ни победили на парламентарни избори, откакто участваме, за да имат претенциите да ни казват кой да бъде еврокомисар, заяви Борисов.

Кристалина Георгиева подаде оставка от ЕК

и още: Защо точно в този момент Кристалина Георгиева подаде оставка?

Премиерът призна още, че не е изненадан от оставката на Кристалина Георгиева. "Това е най-високият пост в Световната банка. Работеше се по тази позиция, понеже тя е важна за България", коментира той и допълни, че има подготвени хора в България за поста.

"Много имена мога да посоча, но не е редно, тъй като в понеделник предстоят разговори с Жан Клод Юнкер, за да се видят неговите предложения", каза Борисов.

Премиерът заяви, че президентът Росен Плевнелиев не е вариант за позицията.

Дончев видя запас от отлични кандидатури след оставката на Георгиева

По повод изявленията на опозицията той каза, че сам е договорил зам.-председателски пост и този ресор за Кристалина Георгиева.

Забравят, че Ирина Бокова е шеф на ЮНЕСКО по време на предишното ми правителство, така че никой не може да преговаря по-добре от нас по тази тема, заяви Борисов.

Едно от най-големите предизвикателства пред правителството е било да се разкрият възможностите, които има България като природни ресурси, и заедно с големите корпорации те да бъдат развити, за да носят печалба за страната. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира съобщението на една от компаниите, разработващи блок „Хан Аспарух" в Черно море, че е открила петрол.

Попитан за събитието в подкрепа на референдума на Орлов мост тази вечер, министър-председателят коментира, че това също е израз на демокрацията у нас. „Ако не бяхме разрешили референдума, щяха да кажат: „Те пречат". Ако не бяхме разрешили този концерт, въпреки трудностите за толкова много хора два дни в София, щяха да кажат: „Пречат на свободата". Надявам се да се пази общественият ред и ако няма провокации, всичко е в границите на нормалното. Това си е партийно мероприятие на практика, така както всички останали", каза Бойко Борисов.

Той бе на посещение в Нови пазар, където бе открит завод за производство на керамика.