8 г. затвор за Петър Пенчев, убил свой съгражданин
8 г. затвор за Петър Пенчев, убил свой съгражданин / Dariknews

8 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим, наложи Шуменския окръжен съд на 73 - годишния Петър Пенчев - Жичката от кв. „Дивдядово". Той бе признат за виновен за умишленото убийство на 50-годишния Кирил Йовков - Македонеца.

Съдът постанови Пенчев да заплати общо 25 000 лв. обезщетение на семейството на жертвата, както и разходите по делото и разноските, направени по време на досъдебното производство. Те възлизат на близо 2500 лв.

Убийството е станало на 10 декември 2007 г. Петър Пенчев е причинил смъртта на Кирил Йовков с нож, като му е нанесъл прободни рани в областта на дясното бедро и сърцето. Двамата са се познавали и често са посещавали едни и същи питейни заведения в квартала.

Около 10 дни преди убийството между двамата е възникнал скандал в заведение, заради обиди към Пенчев и негова приятелка. В деня на убийството около 18:00 часа Петър Пенчев посетил питейно заведение и към 20:00 часа тръгнал към дома си. Мъжът бил застигнат от 50-годишния шуменец, който започнал да го обижда и да го удря. 

По - възрастният мъж извадил нож и му нанесъл удар по крака и в областта на гръдния кош. Убиецът се прибрал в дома си и заровил оръжието в градината. При извършените процесуални действия ножът беше намерен и иззет.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.