7 стотинки данък е платил шуменец
7 стотинки данък е платил шуменец / netinfo
1 300 000 лева са внесли в хазната шуменци за дължими данъци, декларирани за декларации по чл. 41 от Закона за облагане на доходите на физическите лица. Най – голямата внесена сума е 81 216 лв. За сравнение през миналата година най – голямата внесена сума е била 58 628 лв. Най - малката внесена сума по този вид декларации е 7 стотинки. По – голямата част от сумите са внесени в законоустановения срок – съобщи Радостина Пенчева, счетоводител в сектор “Обработка на плащания и задължения” в ТД на НАП-Шумен.

Не са малко и длъжниците /919 граждани упражняващи свободни професии, работещите на граждански договор и др./ на които публичните изпълнители от отдел “Събиране” изпратиха покани за доброволно плащане на дължимите суми.

Най – големият длъжник в областта /само за дължими данъци по чл.41 от Закона за облагане доходите на физическите лица/ трябва да внесе в хазната 36 194 лв. За сравнение – през миналата година най – голямата дължима сума по декларациите за облагане доходите на физическите лица е била 29 108 лв.

Повечето граждани внасят дължимите по декларациите суми още преди да е изтекъл крайният срок, но искаме да напомним на всички които по една или друга причина са пропуснали да платят данъците си, че могат да го направят и сега в удобно за тях време.