27 населени места в Търговищко са с режим на водата вече четвърти месец
27 населени места в Търговищко са с режим на водата вече четвърти месец / DarikNews.bg, архив
27 населени места в Търговищко са с режим на водата вече четвърти месец
57907
27 населени места в Търговищко са с режим на водата вече четвърти месец
  • 27 населени места в Търговищко са с режим на водата вече четвърти месец

Четвърти месец 27 населени места в Търговищка област са с режим на подаването на питейна вода. Основната причина за това е намалелият дебит на водоизточниците . А това е така защото четвърти месец в региона няма дъждове със стопанско значение, каза Явор Миланов, управител на ВиК Търговище. „Откакто съм директор на това дружество, не помня да е имало такава суша. Напротив, оплаквали сме се че ни е мокро, имали сме наводнения, но такова чудо не се е случвало", каза той.

Най-жесток е режимът в село Презвитер Козма. Там имат вода веднъж на десет дни.

Режимът в град Омуртаг също се усложнява - питейна вода се подава само вечер от 17 до 22 часа, а по високите места водата спира още в 21 часа, уточни г-н Миланов. В община Търговище населените места с режим са 6, в община Омуртаг - 13, а в община Антоново - 8.

Явор Миланов твърди, че липсата на валежи над 120 дни са довели и до сериозни аварии по водопресносната мрежа. Специалистите от „ВиК" отчитат трикратно увеличение на повредите от месец август насам.

Управителят на ВиК-дружеството се надява очакваните валежи в събота и неделя да решат или поне облекчат тежкия режим в тези населени места.