/ netinfo
На 21 февруари, от 18:35 часа Симфониета - Шумен чества 210 годишнина от рождението на немския композитор Феликс Менделсон с концерт. Широко популярен, неговият Сватбен марш от сценичната музика към Шекспировата пиеса „Сън в лятна нощ“ е избор на повечето влюбени двойки да се врекат във вярност.

Всичко е любов…и музика

Концертът на 21 февруари, обаче, ще представи Менделсон от другата му страна – като художник, който майсторски „рисува“ пейзажите си с музика. Третата му симфония „отвежда“ слушателите в Шотландия, които в последната част стават свидетели на мрачната легенда за Мария Стюарт. Концертът за цигулка и оркестър е едни от шедьоврите в този жанр. Тази толкова лирична и преливаща творба ще бъде в изпълнение на  концертмайстора на Опера Пловдив Мичо Димитров.

Мичо Димитров е роден в Пловдив. Започва да учи цигулка при Тодор Кацаров, а по-късно при Татяна Кръстева. След като завършва музикалното училище в Пловдив през 1974 г., е приет без конкурсен изпит в Национална музикална академия – София, в класа на Боян Лечев и в класа по камерна музика при проф. Владимир Аврамов. 

Симфоничен концерт

През 1980 г. Мичо Димитров е специализант на проф. Ифра Нийман в Академията „Гулдхол Скуул” в Лондон. По време на тригодишния си престой в Англия Мичо Димитров е преподавател по цигулка и камерна музика в РИЧМЪНД КОЛИДЖ и активно концертира в Оксфорд, Кеймбридж, Ричмънд, Лондон.

След завръщането си в България става концертмайстор на Пловдивска филхармония и преподавател в АМТИ – Пловдив /1983 – 1988/.  От 1988 г. Димитров живее и работи в Холандия. Още тогава той вече е концертмайстор на симфоничния оркестър в Хилверсум, а от 1989 г. – един от концертмайсторите на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум.

Гастролира и като солист в Русия, Германия, Чехия, Франция, Испания, Унгария, Сърбия, Хърватска, Германия, Румъния, Полша, Армения, Украйна, Чехия, Словакия, Франция, Испания, Куба, Австрия, Швейцария и др. От 2010 г. до 2012 г. е преподавател по цигулка в университета по изкуства „Фолкванг” – Есен, по покана на проф. Минчо Минчев.
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.