Русе отново обгазен. За пореден път жителите на града излизат на протест за чист въздух. Най-малко 15 пъти през последните пет години вдигнаха на крак  жителите на града. Социалните мрежи загряха от гневни коментари. Някои оприличиха миризмата на бакелит, други на пушек от пожар.

Седмици наред, въпреки проверки на институции в една от индустриалните зони, сочена за замърсител, русенци твърдят, че всяка вечер не може да се диша. И се готвят за автошествие, което да затвори входа към граничния пункт „Дунав мост”.
 
За последните 5 години са правени над 15 протеста.

„Излизам за седма поредна година на протест. Снощи към 20.30 часа започнаха първите сигнали за миризмата. Миришеше на изгоряло и бакелит”, разказва организаторката на протеста.

Други протестиращи смятат, че проблемът стои на масата над 7 години и това не е нормално. „Не е редно да си затваряме прозорците през лятото, защото във въздуха има химически субстанции”, казват те.

„Моята позиция е, че МОСВ трябва да стъпи силно в своите функции. Имаме проблем и нужда от държавата”, коментира кметът на Русе Пенчо Милков.
NOVA