Жалба в КЗД срещу шефа на Операта и директора на Училището по изкуствата
Жалба в КЗД срещу шефа на Операта и директора на Училището по изкуствата / снимка:http://ruse.topnovini.bg

Оперната певица и режисьор Аделаида Якимова-Фурнаджиева е подала жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу директора на Операта Найден Тодоров и директора на Училището по изкуствата Мария Дуканова. Тя е недоволна от липсата на комуникация и прозрачност при опитите й да кандидатства за работно място в двете институции.

През август 2012г. Аделаида Якимова-Фурнаджиева подава документи за длъжността артистичен секретар в Операта, след като почива неин колега, без мястото да е обявено официално. Отговор не получава. Същата е ситуацията и при опита й да кандидатства за мястото на преподавател по актьорско майсторство в Училището по изкуствата през септември.

Фурнаджиева, която е доктор на науките по Музикознание обясни, че в Закона за културата няма точка, която да задължава директорите на културни институти да обявяват свободните работни места и критериите за тях, което е предпоставка за назначаване на хора непрозрачно и субективно. В този смисъл нейният сигнал не е толкова персонално насочен срещу Тодоров и Дуканова, с които са работили заедно, но и срещу Закона и липсата на ясни законови уредби.

Потърсихме и мнението на Н. Тодоров и М.Дуканова, но те отказаха коментар.