мерки
мерки
Допълнителни противоепидемичени мерки ще бъдат въведени в Русенско от началото на идната седмица. Причината е високата заболяемост от коронавирус, съобщи областният управител на Русе Анатоли Станев след днешното заседание на Областния оперативен щаб .

Изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева обясни, че от 7 февруари /понеделник/ учениците от пети до дванайсети клас ще преминат на ротационен принцип на обучение - половината паралелки ще се обучават една седмица присъствено, а останалите - в електронна среда от разстояние.

Това важи за седем от общо осемте общини в областта. Само в община Ветово учениците ще се обучават присъствено, тъй като заболяемостта там е все още ниска.

Д-р Генева каза, че от 7 февруари /понеделник/ всички обекти с обществено предназначение ще трябва да работят с 50 процента от капацитета на местата - заведения за обществено хранене, фитнес зали, игрални зали, зали за концерти и спортни мероприятия.

Непълнолетните ще могат да посещават търговски центрове само с придружител.

Д-р Генева обясни, че 14-дневната заболяемост в Русенско е 1220,8 на 100 000 души. Най-критична е ситуацията в община Бяла - 1558 на 100 000. В община Русе индикаторът е 1360,7 на 100 000. Най-ниска е заболяемостта във Ветово - 261,12 на 100 000.

Д-р Генева каза, че, въпреки високия брой заразени, болниците не са под натиск към момента. Малко над половината от неинтензивните болнични легла са заети, а при реанимационните процентът е 62.

Затягат мерките срещу COVID-19 в Пазарджишко

Заразените с коронавирус ученици в Русенско през миналия месец са 540, а 139 души са заболели от персонала на училищата.

Общо 1714 души са починали от коронавирус от началото на пандемията в Русенско. За последните 14 дни смъртните случаи са 65. Това нарежда областта на първо място в страната. Сред основните причини за високата смъртност са късната хоспитализация, както и това, че повечето пациенти са със сериозни придружаващи заболявания.

Д-р Генева каза още, че досега 27 процента от жителите на Русенско са ваксинирани.