От утре до 18 февруари влизат в сила допълнителни противоепидемични мерки в Пазарджишка област. Те са обсъдени и приети на днешното заседание на Областния оперативен щаб за борба с COVID-19, свикано от областния управител Иван Васев. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

В региона се отчита рязко покачване на броя на положителните проби за коронавирус, увеличава се и броят на хоспитализациите. До днес в болничните заведения са заети 72 процента от терапевтичните легла и 74 на сто от интензивните. Заболеваемостта за 14 дни е 1386,39 на 100 хиляди души.

Със заповед на директора на РЗИ-Пазарджик, съгласувана с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, се въвежда ограничение до 50 процента на брой лица на работната площ в заведенията за хранене и развлечения, с изискване на зелен сертификат.

Игрални зали, казина и заведения за хранене и развлечения ще бъдат с работно време от 6:00 до 22:00, а за посетителите отново ще се изисква зелен сертификат.

Преустановява се провеждането на закрито на всички масови мероприятия като музикални и други фестивали, събори и фолклорни инициативи.

В област Кърджали се въвеждат нови ограничителни COVID мерки


Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи. Изключение се допуска само за присъствено провеждане на областните кръгове на национални олимпиади или състезания, при спазване на посочени в заповедта условия.

Забраняват се още присъствените групови занятия с деца в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни школи, посещенията на непълнолетни в търговски центрове тип МОЛ, кина, ресторанти, кафенета и други без придружител.

От седми февруари присъствено в Пазарджишка област ще се обучават учениците от първи до четвърти клас. Останалите паралелки от 5 до 12 клас ще преминат на ежеседмична ротация за присъствено обучение. Изключение се допуска за маломерни или слети паралелки и когато паралелката е единствена за съответния випуск.

COVID картата на България: Пандемичната обстановка остава усложнена

Данните от РЗИ показват, че до днес общият брой активни COVID пациенти е 2 378, сред тях са 189 деца на възраст до 18 години. Осем от децата са настанени в лечебни заведения. Заболели са 60 учители и 38 медицински лица. Общият брой хоспитализирани пациенти са 240, а останалите 2 138 са на домашно лечение.

В Пазарджишка област до момента са поставени 113 621 ваксини, 53 748 души са със завършен имунизационен статус, а на 17 522 лица е поставена бустерна доза.