/ iStock/Getty Images
Заразеният с коронавирус мъж, настанен в инфекциозното отделение на Университетската болница "Канев" в Русе, е с едностранна пневмония, като състоянието му към момента е добро. Той е работил с приятелката си в ски курорт в Австрия, като на 16 март т. г. двамата се прибрали в Русе през ГКПП "Дунав мост", стана ясни по време не брифинг на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. 

Двойката не се е подложила на 14-дневна карантина, защото по това време Австрия не е била посочена като рискова държава. Мъжът и жената не са попълвали и анкетна карта. Въпреки това двамата са били много съвестни и са се самоизолирали в дома си. Единствено излизали да пазаруват от магазин, имали контакт и с агенция за недвижими имоти, тъй като живеят на квартира.

Коронавирусът стигна и Русе, заразените станаха 412


Д-р Николова обясни, че мъжът получил първите симптоми на 25 март. Самолекувал се пет дни, след което на 30 март отишъл до белодробната болница в града, където му е направена рентгенова снимка. Тя показала, че има десностранна бронхопневмония. Мъжът бил прехвърлен веднага в инфекциозното отделение на УМБАЛ "Канев". 

Според шефката на РЗИ-Руси в момента се прави проучване за контактните хора - двама или трима души са от магазина, който ще бъде затворен. В Агенцията за недвижими имоти мъжът е общувал с един или двама служители. Д-р Николова обясни, че лекарят от белодробната болница, при който е ходил пациентът, не е бил с предпазно облекло.

Мъж от Велико Търново е заразеният в Русе, с пневмония е

Всички, заедно с приятелката на мъжа, ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, като днес ще им бъдат взети проби за изследване. Д-р Николова информира, че 1244 души в Русенско са под домашна карантина от различен период.