Министерството на външните работи сезира румънските власти във връзка със замърсения въздух
Регионалната инспекция по околната среда и водите започва проверка, заради обгазяването в Русе, съобщава NOVA. Малко след 17:00 следобед на 24 октомври градът беше обхванат от гъста пелена дим. Много хора се оплакват, че им е трудно да дишат.

Пожари в Румъния замърсиха въздуха над Русе (ВИДЕО)

От екоинспекцията в града съобщиха, че вероятно причината за задушливата миризма са пожари в селскостопански земи в Румъния. Измервателната станция в Русе е отчела пик на фините прахови частици, като в 17:00 часа те са достигнали до 400 микрограма на кубичен метър. Повишени са нормите и за въглероден оксид.  

„В момента стойностите на фините прахови частици са нормални за сезона. Това, което са вдишали хората в рамките на един час вчера няма как да окаже влияние върху тях”, заяви инж. Любомир Атанасов, директор РИОСВ-Русе.

„Още вчера, след получаване на първите сигнали, наш екип направи проверка в източната част на града. Информиран е министър Димов, той веднага е уведомил неговия колега от румънска страна. В момента вече няма проблем. Вероятно са горели стърнища. Чакаме информация от румънските власти”, каза още той.

Проведе се обществено обсъждане на Схемата за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата

Министерството на външните работи сезира румънските власти във връзка със замърсения въздух в Русе заради горящи стърнища на румънска територия. От МВнР са изпратили писмо до румънския посланик Йон Гъля, който от своя страна е алармирал румънското Министерство на външните работи.

В същото време посланикът ни в Букурещ Тодор Чуров се е свързал със заместник-кмета на град Гюргево. Оттам са изпратили екипи, които са установили, че стърнищата са загасени.
nova.bg