Преустановяват се присъствените занятия на учениците в община Русе от 1 ноември /понеделник/, съобщи изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град д-р Искра Генева след заседание на Областния оперативен щаб.

Причината е високата заболяемост от коронавирус - 759,91 заразени на 100 000 души население. В общините Ценово и Бяла присъствените занятия в училищата са спрени преди няколко дни, тъй като в Ценово заболяемостта е 864,98 на 100 000, а в Бяла - 779,2.

Преустановява се провеждането в присъствена форма на групови извънкласни занимания и дейности по интереси, занимални и други, като се дава възможност на общинските щабове да преценят дали да прилагат тази мярка, в случай че заболеваемостта в техните общини е ниска.

COVID огнище в социална институция в Русе

Спира се провеждането на присъствени групови занятия за всички възрастови групи, включително и деца, в езикови и образователни центрове и други обучителни структури и школи.

На болничните заведения се препоръчва да прецизират плановия прием и плановата оперативна дейност.

Към заповедта на министъра на здравеопазването за допускане на работа в болниците, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора само на служители с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване с PCR тест или антигенен тест, Русенският щаб добавя още и центровете от семеен тип, защитените жилища и центровете за временно настаняване.
БТА