/ ThinkStock/Getty Images
По традиция на 14-ти февруари отбелязваме „Свети Валентин - Ден на влюбените” под егидата на МЗ в рамките на Националната АНТИСПИН кампания. РЗИ-Русе в партньорство с Община Русе, учебни заведения, медии, сдружение „Център Динамика” и други, се включва в отбелязване на събитието.

Влюбени двойки от Русенска опера канят на празничен концерт

Ще бъдат проведени здравно-образователни инициативи – разпространение на тематични информационни и образователни материали, лекции, радиобеседи, музикални програми, спортни игри и др. сред ученици и млади хора, ще бъдат предоставени на желаещите здравно-информационни материали и презервативи.
           
  • На 14.02.2019 г. от 16:00 до 18:00ч. в МОЛ Русе ще се проведе изнесена акция на КАБКИС с минутен тест за носителство на ХИВ и предоставяне на информационни материали и презервативи съвместно с партньори от Община Русе, МОЛ Русе, сдружение „Център Динамика”, медии;
  • На 14.02.2019 г. в ОУ „Тома Кърджиев” ще бъде отбелязан Деня на влюбените с провеждане на спортни състезания (V и VІ класове), анкета, кутия с любовни послания;
  •  На 14.02.2016 г. в СУ „Христо Ботев” – гр.Глоджево ще се проведе музикална програма по случай Свети Валентин, ще има кутия за „Валентинки”и др.тематични изяви;  
  • В още много други училища в гр. Русе ще бъде отбелязан празникът с музикална програма, кутия с любовни послания – „Валентинки”, изнасяне на тематични здравни беседи и предоставяне на информационни материали и презервативи. 
През периода 1986 г. - 03 август 2018 г. в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени.

Дървото на влюбените ще "разцъфне" в четвъртък

Съотношението на инфектираните мъже към инфектирани жени през 2018 година е 6:1. По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години: и сега 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път.

За България показателят „Честота на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души” население е  двойно по-нискък спрямо страните от ЕС, като този факт не трябва да успокоява и да доведе до неглижиране на рисковите моменти.

В секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН се проследяват над 1 500 лица, а около 93% от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички необходими тестове и консумативи.В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравно-осигурителен статус.

Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот. Около 65% от инфектираните лица са научили статуса си в КАБКИС. В кабинета за анонимно и безплатно изследване и консултиране в Русе за 2018 г. има общо 1653 изследвани клиенти, в т.ч. само от изнесени акции 671 лица, а само за януари на настоящата 2019 година са обхванати 85 души. Раздадени са множество инфо-материали и презервативи.