/ netinfo
Три спектакъла участват в първия национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“. Той се провежда за първа година, идеята е на русенския драматичен театър, където известният режисьор работи близо 20 години, до смъртта си през 1988 г.

Излезе от печат книгата на Хачик Лебикян „Русе – Маршрути на спомена“

От 19:00 ч. в камерната зала на Доходното здание ще се играе „Нирвана“, на драматичния театър в Шумен, с режисьор Максима Боева, в събота на голяма сцена от 19 ч. ще бъде представен „Комичната илюзия“ на драматичен театър Варна, с режисьор Васил Дуев, а в неделя от 18:00 ч. зрителите ще могат да видят „Вихрушка“ на сатиричен театър „Алеко Константинов“ София, с режисьор Александра Петрова.

Русенци ще могат да се запознаят с редки енциклопедични издания

В журито, което ще избере спектакъл и режисьор-победител влизат Бина Харалампиева, дъщерята на Слави Шкаров-Ина Шкарова, Косьо Станев, Никола Бандов, Светла Бенева. А селекционер на трите спектакъла е младият театровед Михаил Байков, който ги е подбрал от общо 40 представления. Сред критериите, по които е избирал са подхода на режисьора, дали спектакълът е увлекателен.

„Стремих се да има баланс между българска и европейска драматургия, а също и спектаклите да са от различни места в страната.“, коментира Байков. В 20:00 ч. в неделя ще е награждаването.

Освен плакет на името на Слави Шкаров, режисьорът, удостоен с наградата ще получи и възможността да постави спектакъл на русенска сцена, обяви директорът на ДТ „Сава Огнянов“ Орлин Дяков.