/ Сашо Попов

На 20 август на крайбрежната ивица до хотел „Рига“ предстои да акостират участниците в 63-тата международна Дунавска регата ТИД-2018. Регатата е започнала на 23 юни и ще продължи до 6 септември, като участниците са навлезли в българския участък на реката на 12 август.

ТИД (“Tour International Danubien”) е ежегоден гребен поход по река Дунав, който по традиция преминава през почти всички крайбрежни страни по течението на реката – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, България и Румъния. В продължение на близо два месеца каякарите в него преминават около 2513,5 км.

Международната Дунавска регата ТИД 2018 пристигна във Видин (СНИМКИ)

Маршрутът е разделен на етапи, като във всяка Дунавска страна има по един етап. Някои участници преминават цялото разстояние, други - само отделни етапи, според желанието и възможностите им. До момента, участие в регатата са взели около 120 души.

В българския етап от ТИД лодките ще преминат през Ново село, Видин, Лом, Козлодуй, Никопол, Свищов, Русе, Ряхово, Пожарево, Ветрен и Силистра. Очаква се в Русе към регатата да се присъединят още около 20 човека. След България, лодките продължават за Румъния.

В тазгодишната регата участват гребци от Германия, Австрия, Унгария, Швейцария, Сърбия, Румъния, Хърватия и България. 80-годишният Гюнтер Рьомер от Германия е най-възрастният участник, който изминава разстоянието по Дунав за 20-ри път.

Най-младият участник в тазгодишната регата е 5-годишно момиченце от София, което пътува с родителите си и по-голямата си сестричка. Семейството плава с два каяка.