Русенската болница ще получи дигитален мамограф
Русенската болница ще получи дигитален мамограф / netinfo

Високотехнологични дигитални мамографи ще бъдат доставени в 8 многопрофилни болници в страната. Търгът бе спечелен от компанията Siemens, която ще достави апаратурата до края на годината.

Многопрофилните болници за активно лечение (МБАЛ) в Русе, Монтана, Сливен, Благоевград, Велико Търново и Смолян, както и Университетските многопрофилни болници за активно лечение (УМБАЛ) в Пловдив и Плевен ще могат да разчитат на нови дигитални мамографи MAMMOMAT Inspiration на Siemens в борбата срещу най-разпространеното онкологично заболяване сред жените – ракът на гърдата. Апаратите са част от средносрочната инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването за модернизация на българските лечебни заведения, финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Според данни на Българския национален раков регистър, през 2010 г. ракът на гърдата формира 25,8% от всички ракови заболявания при жените. За същата година общо над 3 700 нови случая на рак на млечната жлеза са били регистрирани в България.
Мамографите са от най-висок клас и са оборудвани с всички последни хардуерни и софтуерни технологии за намаляване дозата на облъчване на пациентите. Именно оптимизацията и намаляването на радиационното облъчване са основен приоритет на световните производители на медидицнска апаратура. Новите мамогарфи MAMMOMAT Inspiration ще бъдат доставени и монтирани от Siemens във всичките осем болници в страната до края на годината.