/ iStock/Getty Images
Американска компания разкрива от сряда в Русе услугата "Споделени електрически превозни средства". На разположение на русенци и на гостите на града ще има до 100 скутера-тротинетки, разпределени на ключови места. Това съобщиха от кметството в крайдунавския град. 

За да се окуражи безопасното придвижване, при първото пласиране на скутерите върху тях ще бъдат поставени безплатни каски, които потребителите ще могат да вземат за себе си. Всяка от тротинетките е снабдена и с инструктаж как да се ползва услугата и превозното средство. В идните дни в града ще бъдат раздадени и информационни флаери, които обясняват основните правила за движение с електрически скутери по пътищата.

По велоалеите на Пловдив тръгват електрическите тротинетки под наем

"За да използват един от скутерите, потребителите ще трябва да изтеглят мобилно приложение на своите смартфони, да създадат профил и да въведат банкова карта, през която се извършват плащанията. Цената за услугата включва 1,20 лева първоначална такса за отключване на скутера и по 0,25 лева за всяка минута каране. Компанията предлага и абонаментна услуга, чрез която се премахва таксата за отключването. В сравнение с останалите градове в страната цените в Русе ще са с 20 процента по-ниски", обясняват от местната управа в града. 

След първоначалния тестов етап компанията предвижда разширяване на дейността си в Русе, като броят на достъпните за ползване електрически скутери ще бъде увеличен. 

От кметството припомнят, че на заседанието на Общинския съвет през месец май тази година бе подписан меморандум между Община Русе и американската компания "Лайм" (Lime), който предвижда разполагането на електрически скутери в града. Компанията ще се ангажира с репатрирането на всяка неправомерно паркирана тротинетка, както и с ремонта и поддръжката им.