/ Община Русе
Последните думи на революционера са „Да живее България!“
На възпоменателна церемония русенци отбелязаха 151 години от смъртта на Ангел Кънчев, съобщиха от Общината.

Община Русе

„Училища, улици и организации носят името на героя, но нека помним не само името, но и причината за смъртта му. Нека всеки един бъде готов да даде по малко от себе си за единна и силна България“, каза в словото си кметът Пенчо Милков.

На брега на река Дунав - между Вития мост и Морска администрация, Национално дружество „Традиция“ клон „Ангел Кънчев“ представи възстановка в памет на саможертвата на ненавършилия 22 години революционер.

Русе отново ще се превърне в музикалната столица на България

По-късно шествието от ученици и граждани потегли към паметника на Ангел Кънчев на ул. „Славянска“, където реч по повод годишнината произнесе и заместник областният управител Детелина Ачева.

Община Русе

Заупокойна молитва бе отслужена от свещеници от Русенската митрополия. В събитието се включиха Общинският духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев, Елена Димитрова от Вокална школа „Приста“ с ръководител Доротея Бальовска и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Косьо Станев.

Община Русе

Ангел Кънчев умира на 17 март - 5 март по стар стил 1872 г. През 1868 г. той участва във Втората българска легия в Белград. През лятото на 1871 г. е назначен от Българския революционен централен комитет за помощник на Васил Левски. Играе важна роля при формирането и дейността на Русенския революционен комитет.

Община Русе

В деня на смъртта си Ангел Кънчев трябва да пътува за Букурещ с важна мисия в БРЦК, но на русенското пристанище е предаден и обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, сам слага край на живота си. Последните му думи са „Да живее България!“.

В града има два паметника на революционера - в близост до лобното му място на бул. “Славянски”, както и пред Русенския университет, чийто патрон е той.