Самозапалили се въглища на румънска баржа е причината за задимяването и неприятните миризми в Русе през последните няколко дни, съобщи директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова.

Баржата е акостирала преди около две седмици, но миналия четвъртък от екоинспекцията забелязали, че има задимяване. По информация от румънска страна, поради това, че е предприето гасене с вода, се получава сериозно задимяване над целия трансграничен район.

Плавателното средство е извършвало курс от Констанца към Белград. Самозапалването на въглищата се е случило по време на престои на транзитна стоянка. Предстои изместване на баржата и нейното разтоварване.

БТА

За момента няма опасност от взривове. През тази нощ са получени най-много обаждания от русенци за неприятни миризми. Досега са подадени над 100 сигнала за задимяване на телефона на РИОСВ – Русе. Оттам отчели пик в показателите за замърсяване на въздуха около 5-6 часа, но стойностите не превишавали пределно допустимите концентрации.

Автоматичната станция за непрекъснат мониторниг на качеството на атмосферния въздух „Възраждане“, разположена в централната част на града, е отчела краткотрайни пикове на атмосферните замърсители – серни и азотни оксиди, въглероден оксид и фини прахови частици, характерни за наличие на горивен процес.

За проблема е уведомен и министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов, който е изпратил сигнал до румънския държавен секретар по околната среда, за да се предприемат действия по преместването на съда далеч от града.

Вече има и координация между представителите на пожарната от двете страни на границата, за да бъде потушено това тлеене, заяви още инж. Цонка Христова. 
БГНЕС