/ Община Русе
В Русе ще бъдат подменени 2800 осветителни тела с нови енергоспестяващи LED-лампи, съобщиха от кметството в крайдунавския град.

Проектът предвижда въвеждане на информационна система за планиране, мониторинг и контрол на електроенергийните разходи за улично осветление. В него е включено и изграждане на фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди, както и на локална система за автоматично управление на три пътни платна - булевардите "Христо Ботев", "Васил Левски" и "Гоце Делчев".

Като резултат от изпълнението на проекта се очаква да се подобри нощното осветление на улиците и междублоковите пространства в районите на града, както и да се намалят разходите за поддръжка, консумативи и изразходвана електроенергия.

По повод на средствата за осъществяването на проекта на свое заседание днес Общинският съвет прие той да бъде дофинансиран със 758 075,80 лева от общинския бюджет. По думите на кмета на Русе Пенчо Милков причините са свързани с двойното повишаване на цените на материалите, заложени в строително-ремонтните дейности по европроекта.

"Съгласно условията на сключения договор за безвъзмездна финансова помощ при надвишаване на договорения размер на допустимите разходи в резултат на увеличаване на цени, необходимите разходи следва да бъдат осигурени за сметка на бенефициента", обясняват от кметството.
БТА