РУ стана на 66 години
РУ стана на 66 години / DarikNews

С Тържествено събрание-концерт Русенският университет отбеляза днес 66-ия си рожден ден и 161 години от рождението на своя патрон Ангел Кънчев. Сред гостите на събитието бяха кметът на Русе  Пламен Стоилов, бивши ректори и носители на почетната титла на русенското висше училище. В поздравлението си към академичната общност Стоилов подчерта, че Русенският университет от своето създаване е бил част от лицето града и особено през последните години „стана марка и стана един от водещите в страната”. Кметът пожела на висшето училище да си поставя най-високите цели, „да бъде в елита на университетите у нас и в Европа” „Русенският университет ще е основен приоритет през следващия мандат на Община Русе” – заяви  Стоилов. Той каза още, че „общинската администрация ще разчита на висшето училище за обща работа по усвояването на европейските фондове” и посочи, че изборът за зам.-кмет на Страхил Карапчански, преподавател във висшето училище и бивш сътрудник в Област Русе, „е знак за бъдещото тясно партньорство”, по което с ректора проф. Христо Белоев са обсъждали конкретни идеи.

Доц. д-р Борислав Ангелов обяви имената на наградените преподаватели, докторанти и студенти, автори на издадени през 2010 г. печатни и електронни трудове. 200 нови заглавия обхваща издателската продукция на висшето училище през едногодишния период. Сред тях са монографии и книги, учебна литература, научни публикации и трудове от национални и международни конференции. Първа награда при монографиите спечели „Изследване цикличността на иновациите в икономическите системи” на авторски колектив с ръководител проф. д-р Диана Антонова. При дисертационните и хабилитационните трудове най-високото отличие бе присъдено на доц. д-р Румяна Петрова за хабилитационния й труд „Културемите в книга на притчите в авторизираната версия на Библията”. Трима учени завоюваха първа награда със статиите си в престижни международни периодични издания – проф. д.м.н. Степан Терзиян (в областта на диференциалните уравнения), проф. д-р Любен Вълков (в областта на приложната математика) и доц. д-р Нейко Стоянов (в областта на химията).

Бяха обявени и носителите на кристалния приз „The Best Paper” от проведената в навечерието на Деня на народните будители Научна конференция’2011. Темите и авторите на 45 отличени с престижния приз доклади съобщи зам.-ректорът проф. д-р Ангел Смрикаров. Те са излъчени между 500 разработки на български и чуждестранни учени, чрез гласуване в 26-те секции на научния форум.

Концертната програма на тържеството беше подготвена от студентските клубове по спортни танци, театър «Пирон», танцова формация «Фатал 13», танцовия състав «Хармония» и група «Зона 51».

След тържеството академичната общност поднесе венец пред монумента на своя патрон Ангел Кънчев.