Религиозни обекти от Македония и България в изложба на Панче Велков
Религиозни обекти от Македония и България в изложба на Панче Велков / Дарик радио-Русе
Фотоизложбата “Свято време”, организирана със съдействието на Френския културен институт – София е подредена в залата за временни изложби на музея. Автор е македонският фотограф, д-р по архитектура Панче Велков, заснел над 30 религиозни обекта в България и Македония, в това число от Русе и региона.

Можете да видите джамии от Охрид и Скопие от 15 век, храмове от Асеновград и Търновско. Русе присъства с католическата църква, скалният манастир “Свети Димитър Басарбовски”. Макар че не присъства в експозицията, голямо впечатление на фотографа е направил храмът “Света Троица”. Той е очарован и от скалните манастири в Поломието. Идеята на автора е била да заснеме обекти, които не са толкова посещавани от туристи и може да се усети по-силно духовния аспект.

Изложбата на Панче Велков е включена и в програмата на Третото туристическо изложение "Уикенд туризъм 2007", организирано от Община Русе. Тя ще остане в музея до края на юни. Следващият проект на македонеца, който е и френски гражданин, е да направи изложба на религиозни обекти във Франция, която да представи съжителството на различните религиозни общности.