Щъркелът е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието
Домът на щъркелите, изграден върху стрелата на строителна техника - багер, на оператора на Регионално депо-Русе, собственост на фирма „Берус“ ООД, е преместен на безопасно място, съобщиха от МОСВ.

РИОСВ е получила сигнала за необичайното място на гнездото от управителя на фирмата в началото на август. При проверка на място експертите са установили късно люпило на бели щъркели (Ciconia ciconia), в което са се отглеждали две млади птици, които все още не са били самостоятелни и не могат да летят.

Двойка щъркели в Русе избраха необичайно място за гнездо (СНИМКА)

Дадени са предписания на фирма „Берус“ ООД за прилагане разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, който в такива случаи изисква разрешителен документ, издаван от Министерството на околната среда и водите.

Предписанията са изпълнени и през септември, след като всички птици са отлетели, щъркеловото гнездо е преместено, без да се наруши неговата цялост. Поставено е на специално изграден за целта метален стълб - на около 10 метра от предишното местоположение, с височина 5.50 м, Ø 140.

МОСВ

Щъркелът е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието, затова хората изпитват емпатия и се опитват да помогнат на птицата в беда.

Той е синантропен вид, обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова се счита за един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която хората обитават.