/ община Русе

Правителство отпусна 3 млн. лв. за строителството на буферен паркинг за тежкотоварни автомобили в Русе.

Решението на Министерския съвет бе взето вследствие на активните контакти на кмета Пенчо Милков с премиера Стефан Янев и регионалния министър Виолета Комитова.

Средствата ще бъдат използвани за реализиране на мащабен проект в общински имот, разположен в непосредствена близост до бул. “България”. Теренът, където ще бъде изграден буферният паркинг, е с обща площ 163 дка. В момента общинските служители го подготвят за стартиране на строителните дейности, за да могат възможно най-скоро тежкотоварните автомобили да използват паркинга.

Община Русе търси мнението на гражданите за развитието на града

Поради мащаба на терена, за цялостното му асфалтиране ще бъдат необходими още средства, поради което общинската администрация обмисля възможността за публично-частно партньорство. Кметът на Русе Пенчо Милков ще разговаря и с представители на бизнеса, които имат интерес да съдействат за изпълнението на важния проект.

По данни на Гранична полиция годишно през Дунав мост и Русе преминават 867 хил. тежкотоварни автомобила, затрудняващи ежедневно трафика в изходните точки на града. Решаването на проблема е един от приоритетите в програмата за управление на кмета, тъй като засяга хиляди русенци, а през годините за него не е било търсено и предвиждано трайно решение.

община Русе